Bunul simţ este asemenea prostiei: SE PLĂTEŞTE!

Scris demult…mereu la modă.
d929c244d06c53253978ccaae060d4b7Astăzi mi s-a confirmat o dată în plus că bunul simţ este asemenea prostiei. De ce? Simplu. Pentru că se plăteşte. Trist este că se plăteşte mai des decât prostia însă.
Ce faci dacă eşti jignit dar ai bun simţ plus 7 ani de acasă? Taci, normal! De ce? Ca să nu te cerţi cu nimeni, ca să demosntrezi că ai mai multă înţelepciune, ca să-ţi arăţi ţie însuţi că POŢI MAI MULT decât să dai un răspuns urât…deşi meritat.
Şi ce dacă îţi înoată ochii în lacrimi în secunda doi şi odată ce ajungi în altă cameră te pufneşte plânsul pentru lucrurile nemeritate, înjositoare şi incorecte care ţi s-au spus? Şi ce dacă ai încercat mereu să nu vorbeşti urât de nimeni, să nu jigneşti pe nimeni, să-ţi ţii părerile pentru tine, să-ţi vezi pur şi simplu de ale tale şi să încerci între timp să faci tot ce poţi pentru ca lucrurile să iasă cât mai bine cu putinţă? Contează? Evident că nu. Dar trebuie răsplătită o asemenea atitudine, corect? Cum? Cu una bucată cuvinte jignitoare.
Şi uite cum bunul simţ se plăteşte…altfel decât te-ai fi aşteptat. Simplu, nu? Oricum se spune că nu trebuie să aştepţi nimic în schimbul lucrurilor bune pe care le faci….aşa că…
E dureros să vezi cum, adesea, obiceiurile cuiva sau poate o fire un pic mai mult învăţată să-şi exprime părerile jignind, pot distruge într-o clipă toate eforturile tale de până în acel moment şi pot face să ţi se pară că încerci în zadar, că te zbaţi să acţionezi corect şi frumos pentru oameni care nu ştiu să respecte asta.
Şi uite aşa am rămas pe gânduri încercând să înţeleg cum se face că odată privilegiaţi de soartă începe şi să ni se pară firesc să jignim. Dă „înălţimea” acest drept? Dă ea dreptul de a caracteriza sau ,mai grav, a eticheta după bunul tău plac oamenii din jur? Până la urmă ne dă ceva pe lume dreptul acesta?
Părerea mea este că nu. Nimic nu dă acest drept, indiferent de împrejurările în care te afli sau de omul de lângă tine. Situaţia mi se pare însă cu atât mai gravă dacă este vorba despre un obicei înnăscut, pentru că denigrează enorm OMUL care vrei să fii. Indiferent sub ce mască ai dori să-l ascunzi, fie că se numeşte idealism, stres sau oricum altcumva vrei să-i spui, rămâne un obicei la fel de denigrant…
Concluzie:
1. Dacă nu poţi să nu jigneşti, cel mai corect este să înveţi să taci.
2. Respectul nu-l ai, îl câştigi…oferindu-l la rându-ţi şi îl poţi pierde la fel de uşor cum l-ai câştigat.
Reclame

5 gânduri despre „Bunul simţ este asemenea prostiei: SE PLĂTEŞTE!

 1. Jignirea e o apărare în fața diverselor neputințe ale caracterului. Nici celor care jignesc nu le este ușor cu ei înșiși dar continuă să fie așa. E destul de greu dar trebuie de avut compasiune pentru ei. Toată lumea îi va evita și vor rămâne singuri peste o vreme. Singurătatea e una dintre cele mai grele poveri pe care un om o poate căra.

  Apreciază

 2. Mie una mi se par pur și simplu oameni răi și insensibili. Și atât. În rest…nu prea îi pot compătimi sinceră să fiu. Poate voi invăța în timp.:)

  Apreciază

 3. E cea mai dură provocare în a oferi gânduri bune celui care e prea gol de suflet și nu poate da nimic decât rău în jurul lui. Poate cândva a fost plin de bunătate și el dar o fi obosit. Nimeni nu se naște rău și nu devine așa fără să nu fi suferit.

  Apreciază

  • Da, adevărat.Orice lucru are în spate o motivație. Însă asta nu te scapă de a gândi în momentul în care vorbești. Oamenii sunt atât de ușor de rănit totuși. Iar asta e ceva ce nu ar trebui să uităm indiferent de cât de tare ne-a obosit viața. Nu omul care se află acum în fața noastră este cel care ne-a făcut să suferim… 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s